Sir Jim első igazolása: Omar Berrada

Zéró pletyka, csak egy bejelentés a semmiből: elhoztuk a zajos szomszéd egyik legfontosabb emberét. A francia születésű, marokkói származású Omar Berrada 8 évig a Barcelonánál dolgozott, majd 2011-től a cityhez igazolt, ahol volt többek közt kereskedelmi igazgató, operatív igazgató, legutóbb pedig a City Football Group futballüzemeltetési igazgatójának pozícióját töltötte be, és ilyen minőségében 13 klub működését felügyelte.

Szokott okosságokat is nyilatkozni különböző fórumokon, ezekből szemlézünk most:

A három legfontosabb tulajdonság, amellyel egy vezetőnek rendelkeznie kell:
1. Képesnek kell lennie egy nagyon világos jövőképet megfogalmazni
2. Példamutatással vezessen
3. Legyen együttműködő – egy olyan platformot kell megteremtenie, amely lehetővé teszi, hogy mindenki kifejthesse a véleményét és megoszthassa az ötleteit, mert ez sokkal erősebbé teszi a csapatot.

[A munkánk] mindig is arról szólt, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a csapatban a fiatal játékosok, a csúcsformában lévő játékosok és a tapasztalt játékosok között. Nem szupersztárokba fektetünk be, szeretjük megtalálni a megfelelő játékosokat, akik idővel a csapat sikerei miatt szupersztárokká válnak. Olyan játékosokat akarunk találni, akik képesek alkalmazkodni a játékstílusunkhoz, hisznek a kultúránkban, és hajlandóak a részévé válni. Szeretünk befektetni a különböző korosztályú játékosokba, akik aztán kiteljesednek, és elérik a bennük rejlő legnagyobb potenciált.

Nagyon büszkék vagyunk az akadémia által végzett munkára. Mindig is az volt a célunk, hogy a legjobb tehetségeket fejlesszük, és olyan utat teremtsünk, amelyen keresztül az olyanok, mint Foden jelentős mértékben hozzájárulhatnak az első csapathoz. A helyi tehetségek – és néhány esetben az Európából érkező fiatal tehetségek, mint például Eric Garcia – azonosítása, leigazolása és fejlesztése, az akadémia igazgatójának és az edzőknek a munkáját dicséri.

Okosan költekezünk, világos tervünk van, nem reagálunk bizonyos helyzetekre, nagyon világos elképzelésünk van arról, hogy mi az értékelés minden játékos esetében. Ha úgy gondoljuk, hogy egy üzletnek nincs értelme, akkor elállunk tőle, és ha úgy gondoljuk, hogy nincs értelme eladni egy játékost, mert lehet értéke, akkor nem adjuk el.
Ha a nettó kiadásaink más riválisokhoz képest alacsonyak, ez a stratégiánk része. Tudtuk, hogy milyen pozíciót szeretnénk elérni, milyen játékosokat adnánk el potenciálisan, de ez az elmúlt években elvégzett munkának is köszönhető, hogy egy nagyon erős csapatot építettünk, amely nem igényel olyan sok befektetést [khm – a szerk.] ahhoz, hogy a legmagasabb szinten versenyezhessünk.

Arra a kérdésre, hogy miért nem pótolták hamarabb Kompanyt, miért csak a bajnokság kezdete után igazolták le Ruben Diast 62 milló fontos rekordösszegért:

Ez lehetett volna egy kísértés [hogy időben megvegyünk egy másik játékost], de nem volt az. Amikor ilyen típusú befektetéseket hajtunk végre, és rosszul döntünk, annak jelentős kihatása van hosszú évekre, ezért a megfelelő értéken, a megfelelő időben, de ami még fontosabb, a megfelelő játékosért kellett helyesen döntenünk. (…) Ugyanúgy, ahogy az előző szezonban sem siettük el egy középhátvéd megvásárlását, miután nem akartuk szerződtetni [Harry] Maguire-t azért az összegért, idén nyáron nagyon világos elképzelésünk volt arról, hogy mit akarunk, és szerencsére meg is szereztük a kívánt játékost a kívánt értékelésen.

Az átigazolási piac már-már önmagában is egy versenysorozattá vált. Amit nem szokás figyelembe venni, az a hatalmas nyomás, ami ezzel jár. Igen, van egy eleme a tranzakciónak – a fizetés, a díj, a jutalék. De emberekkel tárgyalsz, olyanokkal, akiknek álmaik vannak, félelmeik, és akiket a saját környezetükből is érhetnek befolyásoló tényezők. Meg kell próbálnod megérteni, hogy kivel beszélsz. Ha ezt megérted, akkor arra is jobban ráérzel, hogy hogyan kell tárgyalni.

A legfontosabb átadható készség, amely az elkövetkező években fontossá válik a vezetők számára, a változáshoz való alkalmazkodás képessége vagy kapacitása, ez fogja megváltoztatni a mindennapi működésünket.

Sokszor a siker fenntartása nem csak arról szól, hogy új játékosokat vásárolunk, hanem arról is, hogy új kihívások elé állítjuk a meglévő csapatot.