Vendégek kELetről

Újra itt van a csütörtök, a már sokszor elátkozott Európa Liga játéknap, amikor ismét pályára kell lépni kedvenceinknek a második számú európai kupasorozatban. Szombaton a Leicester ellen úgy tűnt, visszatért a csapat a helyes útra, ezen az ösvényen kell hát továbbhaladni a szezon következő állomásán keresztül az FK Zorja Luhanszk elleni mérkőzésen.

Old Trafford Stadium, inside

EL kell dönteni, mit akarunk az EL-től. Sokan csak púpnak érzik a hátunkra, Zsozé viszont azt mondta, mindenképp győzni akar ma este (nahát). Portugál menedzserünk nyilatkozatai alapján ő bizony nagyon tovább akar jutni a csoportból. Ezért sokkal erősebb csapatot küld pályára az ukránok ellen, mint tette azt két hete Hollandiában. Ennek megfelelően Zlatan a kezdőben kap helyet és Marci is felépült, játékra – remélhetőleg jó játékra – kész. Azonban Wayne kisebb hátsérülést szenvedett, ezért kétséges a csütörtöki szereplése. Roo-n kívül Miki, Shaw és Jones nem bevethető, Luke beteg lett, arczsonglőrünknél pedig ez egy hihetetlenül váratlan fordulat ugyebár.

jones_2

A rókák elleni remek játékot kellene tehát folytatni, de az utóbbi három évben azt szokhattuk meg, hogy amikor már-már hiszünk egy jobb időszak eljövetelében, akkor süllyedünk minden addiginál mélyebbre a szartengerben. És a mai meccsen egy hazai vereség épp ezt jelentené, hisz EL ide vagy oda, nagy égés lenne nem megverni a teljesen esélytelen Zorját. Márpedig velünk ellentétben az ukránok véresen komolyan veszik ezt a kupát, és extra motivációt ad nekik, hogy egy igazi elitklubbal (nem röhög) mérkőzhetnek meg egy legendás arénában.

mou2_2

De mit is lehet tudni a luhanszki gárdáról? Így elsőre az már tudott, hogy az EL nyitó fordulójában, miközben minket a Feyenord okított, a Fener egy 90. perces góllal tudta döntetlenre menteni a meccset a Csernomorec Odessa stadionjában, hiszen Luhanszkban a labilis politikai helyzet miatt elég veszélyes lenne játszani. Ráadásul a Luhanszki Avanhard Stadion 2014-ben a kelet-ukrajnai háborúban egy bombatámadás során megrongálódott. A Zorja nem akármilyen vezető gólját Dmytro Grechyshkin szerezte:

Ellenfelünk tavaly a negyedik helyen végzett az ukrán bajnokságban a Dinamo Kijev, Sahtar Donyeck, Dnipro hármas mögött. Egyszeres bajnokcsapatról van szó – persze nehéz kitűnni egy Dinamo Kijev – Sahtar Donyeck (az átkosban Szpartak, CSZKA stb.) uralta világból – még 1972-ben nyerték meg a szovjet ligát. Azóta szerepeltek alsóbb osztályokban is, legutóbb ’96-tól 2006-ig kerültek ebbe a kellemetlen élethelyzetbe. 2006-tól viszont ismét az ukrán első osztály – a Premjer-Liha – boldog tagjának mondhatják magukat.

Jurij Vernydub a Zorja vezetőedzője

Jurij Vernydub a Zorja vezetőedzője

Idén eddig meglehetősen jól állnak a bajnokságban, mindössze egyszer kaptak ki (a Dniprotól), és két döntetlen mellett 6 győzelemmel a második helyet birtokolják. Két hete épp a bajnok Dinamo pályáján sikerült győzniük 1-0-ra, ezzel meg is előzve őket a tabellán. Viszont három nappal a mérkőzésünk után a listavezetőhöz látogatnak Donyeckbe, vagy ahol éppen a Sahtar játssza a meccseit, hisz az ő stadionjuk is a háború áldozata lett. Ez a tény a mi malmunkra hajtja a vizet, hátha tartalékolnak valamennyire az esélytelenebb angol középcsapat ellen a nagy riválissal való összecsapás előtt.

A Sahtar stadionja, a Donbass Arna madártávlatból, háború idején

A Sahtar stadionja, a Donbass Aréna madártávlatból, háború idején

A Zorja nem csak kvázi-ukrán klubnak nevezhető, mint mondjuk a Donyecki egyesület, a csapat gerincét ukrán játékosok adják. Persze a kötelező minimum brazil kvóta náluk is megtalálható egy balhátvéd – Rafael Forster, és egy 23 éves, a Corinthianstól frissen igazolt csatár – Paulinho személyében. Taktikailag a 4-4-1-1 és 4-2-3-1 között őrlődik az általam fellelt formációk alapján az 50 éves Jurij Vernydub vezetőedző, ahol a jobb szélen szerepel idei házi gólkirályuk Alexander Karavajev. Ő a négy legértékesebb játékos egyike a luhanszkiaknál (a többi: Petryak, Grechyshkin, és Sobol), apró szépséghiba, hogy mind a négyen a Sahtartól érkeztek kölcsönbe a csapathoz.

Alexander Karavajev

Alexander Karavajev

Igazából két ismerős nevet fedeztem fel a keretben, az egyik Shevchenko, de ő nem Andrij, hanem Olekszij és kapus, a másik pedig Chaykovsky, aki viszont egészen biztosan nem a 19. században élt világhírű orosz zeneszerző. Legalábbis reméljük, egyik játékosunknak sem játssza el a mérkőzés hevében a Diótörőt.

Végezetül idéznék egy igen érdekes és tanulságos mondatot a Luhanszk honlapjáról: „Жозе Моуринью: «Последние матчи «Заря» провела очень хорошо»”. E gondolat alapján is egy élvezetes, izgalmas, helyzetekben gazdag mérkőzésre számíthatunk, amelyen végül 3-1 arányban diadalmaskodunk. Kezdőcsapat tippeket pedig várunk tétre, helyre, befutóra, kommentbe.