Újra kELeten

Ha csütörtök, akkor EL, tartja az idei lózung, a Saint-Etienne könnyed kiejtése után pedig itt az újabb feladat a második számú európai kupában – az un. Répaligában – az orosz FK Rostov lesz az ellenfelünk a legjobb nyolc közé jutásért. Pogbáék bajnoki X-faktorért kiáltó vesszőfutása (értsd: balfaszkodása) következtében egyre fontosabbnak tűnik a sorozat a United számára, így nem is vehetjük félvállról egyik ellenfelünket sem. Ismerkedjünk hát meg az FK Rostovval!

Amennyiben valaki disszertációt készülne írni a „Sikeres orosz futballklub a szovjet érában és a rendszerváltás után.” témában, nagy valószínűséggel nem az FK Rostovot fogja választani szakdolgozata tárgyául. Az 1930-ban Szelmassztroj néven alapított futballklub – azóta több néven is szerepeltek, Szelmas, Traktor, Torpedo és Rosztszelmasként is hívták a csapatot, 2003-tól FK Rosztov – a Szovjetunió idejében nem tudott első osztályba kerülni, megjártak több ligát is, de a ’80-as évek második felében már a szovjet másodosztályban szerepeltek.

Az „áttörést” a Szovjetunió 1991-es felbomlása jelentette az akkor épp Rosztszelmas néven futó együttesnek, az utolsó SZU évad másodosztályában elért negyedik hely elég volt ahhoz, hogy a következő szezon elején az orosz Premjer Ligában találják magukat. Ez annyira meg is lepte a Don fekete-tengeri torkolatánál fekvő város csapatát, hogy bemutatva egy klasszikus second season syndrome-ot, két év után ki is zúgtak a másodosztályba. Ám idejében észbe kaptak, és egy év enbékettőzés után sikeresen visszajutottak a legjobbak közé. Innentől kezdve egy hatodik és egy hetedik helytől eltekintve rendre a tizenegyedik, tizennegyedik hely között ingáztak a 16 csapatos Premjer Ligában egészen 2007-ig, amikor utolsóként végezve újra belekóstolhattak a második vonal légkörébe.

De egy évvel később, miközben mi Moszkvában Terry elcsúszása után harmadik BL győzelmünket ünnepeltük, Rostovban már a másodosztályú bajnoki címnek és az elitbe való visszajutásnak örülhettek. A következő években továbbra is az alsóház biztos tagjai voltak, de már látszott a fény az alagút végén. 2014-ben megnyerték az Orosz Kupát, első trófeájukat, de az ezzel járó EL szereplés kurta-furcsa véget ért. Előbb kizárták őket pénzügyi szabálytalanságok miatt, majd miután fellebbezésük után a Nemzetközi Sportdöntőbíróság a Rostovnak adott igazat, a play offban azonnal kiestek a Trabzonspor ellen. A tavalyi szezonban aztán jött a nagy bumm. 2014 decemberében, amikor épp nagy szarban volt a csapat, kinevezték az FC Rubin volt szakvezetőjét, Kurban Berdijevet vezetőedzőnek, aki, igaz egy osztályozó árán, de bent tartotta a csapatot, majd a 2015/16-os szezonban mindenki elképedésére – végig küzdve a bajnoki címért – végül második helyre hozta be a Rostovot, ami BL selejtezőn való indulásra jogosította fel a kék-sárgákat.

Kurban Berdijev

A selejtezők során előbb az Anderlechtet majd az Ajaxot verték ki (utóbbit egy 4-1-es hazai győzelemmel), hogy bekerüljenek egy számukra elég reménytelen csoportba, a Bayern, Atletico, PSV hármas mellé. Itt aztán ki is maxolták a szereplésüket, az eindhoveniek elől megszerezvén a harmadik helyet, a másik patinás holland csapatot is elintézve ezzel. Az ötödik fordulóban hazai pályán 3-2-re verték a Bayernt (ki más ellen szerezze meg egy csapat történelme első győzelmét BL meccsen?), a bőrtangások másodikok lettek a csoportban, ezzel pedig elérték, hogy a végre csoportelsőként végző Wenger nagyon ostobán érezze magát a decemberi sorsolás alkalmával.

Az orosz bajnokság hosszú téli szünete csak most ért véget, így a Rostov formájáról nem lehet sokat tudni. A tavaszi idény kezdetét mindenesetre egy laza idegenbeli 6-0-s győzelemmel ünnepelték a tök utolsó Tom’ Tomsk ellen, és jelenleg ötödikek a Premjer Ligában. Az EL-ben pedig a Sparta Prahát intézték el könnyedén, miközben mi a francia rekordbajnokkal tettük ugyanezt.

Ivan Danilyants vezetőedző (Berdijev, a második hely sikergyárosa közben alelnök lett a klubnál) egy támadószellemű 5-3-2-es formációt alkalmaz, a gazdag orosz klubokkal ellentétben zömmel orosz játékosokra építve. Erősségük a kontratámadás, amire figyelni kell majd villámláptű védőinknek. A Rostov játékosai nem igazán ismertek. A kapuban a 22 éves Nikita Medvegyev áll majd, mivel az első szám kesztyűs, Soszlan Dzanajev, jelenleg sérült. Előtte a Timofej Kalacev, Miha Mevlja, a 37 éves spanyol César Navas, Vladimir Granat, Fjodor Kudrjasov védőötös áll fel, akikből a két szélső fontos szerepet kap a támadásokban is. A középpályán a két Sándor és Krisztián, azaz Alekszandr Jerokin,  a román légiós Alexandru Gatcan és az ecuadori Christian Noboa szűr, szervez és boxtoboxol, elöl pedig egy harmadik Sándor, Alexandr Bukharov és Dmitrij Poloz próbálja majd bevenni a kapunkat.

Ivan Danilyants boldog a Bayern meccs után

A Manchester United még sosem találkozott a Rostovval, ellenben más orosz csapatokkal már összehozta a sors az európai kupák küzdelmeiben. És noha eddig mindössze egyszer kaptunk ki, mégpedig a 2008-as Európai Szuperkupán a Zenittől 2-1-re, mégsem tudtunk egyszer sem továbbjutni ellenük egyenes kieséses szakaszban. A kilencvenes években kétszer is találkoztunk az EL előd (röviden ELlőd) UEFA kupában orosz ellenféllel, előbb a Torpedo Moszkva, majd a Rotor Volgográd ellen sikerült búcsúzni két döntetlen után. A Torpedo büntetőkkel, a Rotor pedig idegenben lőtt gólokkal bizonyult jobbnak Sir Alex csapatánál.

A Bournemouth elleni döntetlen után egyre biztosabbnak tűnik, hogy minden optimizmusom ellenére nem tudunk kevésbé balfaszok lenni, mint a tabellán előttünk álló, szerencsétlenkedésben ugyancsak nagyon igyekvő csapatok. Így, miután a ‘pool és az Arsenal kettősének megelőzésének valószínűsége rohamosan csökken, az Európa Ligában nem szabad hibázni. Zsozé valószínűleg erős kezdőt küld majd „pályára”, bár a pálya szót ő maga is megkérdőjelezte szemrevételezés után. De Gea előtt Valencia a védelem jobb, az oldalvonal bal oldalán játszik majd és ad be sokat, Bailly eltiltása miatt Smalling és Rojo teszi zsebre az orosz csatárokat középen, bal szélen pedig Blind támogatja a támadásokat védekezés helyett. Fellaini és Pogba stabilizálja a középpályát, előttük pedig Mata, Lingard, és Martial próbálja majd támogatni Zlatan gólszerzési kísérleteit. A pálya állapotát ismerve a győzelem mellett az is kiemelt fontosságú lesz, hogy minden játékosunk sérülés nélkül, egészségesen hagyja el a pályát a 90 perc után. Aztán jövőhéten Londonban már egy nagyszerű játéktéren picsázzuk majd el a Chelseat, hogy még több mérkőzésen láthassuk fiainkat!