Kerettörténet

Ezerrel dübörög az uborkaszezon, ráadásul nyakunkon a július is, de egyelőre nem látjuk, hogy mitől lenne a tavalyinál ütősebb az elkövetkező szezonra készülő csapat. Igaz, megszereztünk két ígéretes fiatalt, és bár Wan-Bissaka és James is berobbanhatnak a kezdőcsapatba, azért akadnak még olyan csapatrészek, amelyek erősítésre szorulnak. Pénz még kell hogy legyen, az eddig elköltött 60 millió font még a tavalyi (talán a PL-éra legrosszabb) átigazolási szezonunkat is alulmúlja, így hát felmerül a kérdés hogy: mire várunk? Woodward balfaszkodásán és a játékosügynökök végtelen pénzéhségén felül akad itt még egy fontos szempont, amiről kevesebbet beszéltünk idáig: egyszerűen túl sok játékosunk van, így nem ártana néhány potyautastól megszabadulnunk, mielőtt új játékost veszünk.

Jelenleg 27 játékos alkotja a keretet, amelybe nem számoltam bele a saját nevelésű fiatalokat (Gomes, Chong, Greenwood, Garner és a kapus Pereira), viszont a kölcsönből visszatérő Tuanzebét és Fosu-Mensah-t igen. Csapatrészekre leosztva ez így néz ki:
(zárójelben az életkor a szezon kezdetekor, dőlttel az angliai nevelésnek számítók, félkövérrel Lukaku a saját nevelések)

Kapusok: De Gea (28), Grant (36), Romero (32)
Védők: Bailly (25), Dalot (20), Darmian (29), Fosu-Mensah (21), Jones (27), Lindelöf (25), Rojo (29), Shaw (24), Smalling (29), Tuanzebe (21), Wan-Bissaka (21), Young (34)
Középpályások: A. Pereira (23), Fred (26), Matic (31), McTominay (22), Pogba (26)
Támadók: James (21), Lingard (26), Lukaku (26), Martial (23), Mata (31), Rashford (21), Sánchez (30)

Az talán első blikkre is feltűnik, hogy a kapusokon kívül minden csapatrészbe elférne egy-egy klasszis, meg hogy túl sok a védő és kevés a középpályás. Ami azonban egy kevéssé hangoztatott, de lényeges szempont a keretépítésnél, hogy a klub meg kell feleljen a Premier League és a BL az Európa Liga szabályainak, és itt már akad egy kis gond, ha új igazolásokat szeretnénk nevezni a 25-ös keretekbe. A Premier League szabályai viszonylag egyszerűek: 25 játékost lehet nevezni, ebből 8-nak kell angliai nevelésűnek lennie, az 1998-as születésű vagy annál fiatalabb játékosokat pedig nem kell nevezni. A keret több mint fele, 14 játékos angliai nevelésű, ezzel nincs is gond, viszont hiába sok a 21 éves játékosunk, csupán Dalot és Fosu-Mensah számít U21-nek, így a PL-re csak akkor tudunk új játékost nevezni, ha valakit a fennmaradó 25-ből nem nevezünk.

Az EL-szabályozás annyival bonyolultabb, hogy a 8 angliai nevelés közül 4-nek saját nevelésűnek kell lenni (a félkövérrel kiemelt játékosaink azok) – ez nem okoz problémát még akkor sem, ha a fiatal védőinket kölcsön- Pogbát pedig eladnánk. Itt is 25 főt lehet nevezni, viszont van egy B-lista, amelyre az 1997-es vagy annál később születetteket lehet nevezni, de csak olyanokat akik legalább két szezont eltöltöttek a klubnál. 3 játékosunk felel meg ezeknek a feltételeknek: Fosu-Mensah, Tuanzebe és Rashford. A 27 fős keretből levonva hármat, az EL-re még nevezhető egy új igazolás bármiféle eladás nélkül.

Leegyszerűsítve a dolgot, az a lényeg hogy mostantól minden új igazolásunk helyett el kell adnunk egy 21+ éves játékosunkat, különben az a szánalmas helyzet állna elő, hogy úgy fizetnénk ki heti tízezer fontokat egy játékosunknak, hogy valamelyik sorozatban nem is játszhat. Erősíteni márpedig kell, hiszen minden csapatrészünkbe elférne egy-egy top spíler (bár személyes véleményem szerint középhátvéd helyett inkább még egy középpályás kéne). Számomra az ideális keret egy háromfrontos szezonhoz – Ferguson keretépítésein és FM-en nevelkedve – az, ahol ki lehet állítani egy A- és egy B-csapatot, valamint minden csapatrészre jut egy tartalék ember (lehetőleg saját nevelésű fiatal) a sérülések és eltiltások miatt. Ez jelenleg valahogy így néz ki:

Kimaradtak: Grant, Darmian, Rojo, Tuanzebe, Fosu-Mensah

Azon kívül, hogy nem csupán a B-, de még az A-csapatba is bőven el tudnánk képzelni új igazolásokat, feltűnő hogy 4 védőnk is létszám feletti, vagyis ez az a csapatrész, ahol nagytakarítást kell végezni. Fosunak kinéz egy újabb kölcsön, de szerintem Tuanzebét meg kell tartani backupnak (lásd még: ötödik számú középhátvéd). Akikre semmi szükségünk, az a Darmian – Rojo páros, akik ketten együtt 655 percet játszottak az elmúlt idényben a bajnokságban. Darmian szerződése ráadásul 2020-ban lejár, őt még kölcsönbe sem érdemes elpasszolni, találni kéne most már egy vevőt találni neki a Serie A-ból. Bailly is szerződése utolsó évét tölti, ő sem túl piacképes, de mindhárom jómadártól csak akkor szabaduljunk meg, ha valóban igazolunk egy túlárazott középhátvédet.

Egy sorral előrébb még aggasztóbb a helyzet. Ha Pogbát valóban eladnánk, akkor katasztrofális lenne, így csak siralmas. Összesen 5 emberünk van ide, és már az A-csapat középpályája is csak akkor top4 matéria, ha Pogba konzisztensebb lesz, Matic nem fárad el, és McTomika nagyon gyorsan fejlődik. A B-csapat középpályás kettőse meg a Fred-Pereira műbrazil párossal annyira halovány, hogy még az EL-csoportkörben sem mehetünk velük biztosra. Középpályás tehát KELL, eladnunk pedig senkit sem szabad ebből a csapatrészből, főleg nem az egyetlen klasszisunkat, Pogbát.

Támadókból úgy-ahogy jól állunk, hiszen a fenti arcokon kívül még Greenwoodék is számításba jöhetnek a kisebb meccseken vagy sérülések esetén, de azért itt is adódnak problémák. A jobb oldalunk kissé lyukasnak tűnik: Matára inkább a csatár(ok) mögött kéne számítani, Lingard is jobban mutat középen, James meg inkább baloldali tükörszélsőt játszott eddig. Bal lábas támadókból sem vagyunk túl jól eleresztve, és hát a minőségen is lehetne javítani. Rashfordból és Martialból valahogy ki kéne hozni a bennük rejlő potenciált, Lukaku meg remek cserecsatár lehetne, de aligha elégszik meg ezzel a szereppel. Elbírna tehát ez a csapatrész is egy klasszist, de ehhez alighanem túl kell adnunk valakin. Lukakut szeretné az Inter, de túl csórók ahhoz hogy akár a felét is kifizessék érte annak, amennyiért vettük őt, és olyan klub sem nagyon jut eszünkbe ami Sánchezért (vagyis inkább: Sáncheznek) eleget tudna fizetni. Ha senki sem távozik, aligha fogunk nagy pénzért támadót igazolni a kezdőcsapatba.

Nyakunkon tehát a július és a felkészülési időszak, és nem csupán új igazolásokon kell dolgozni a vezetőségnek, de a meglévők eladásán is. Sajnos nincsen jó előérzetem az elkövetkezendő hetekkel kapcsolatban, hiszen Woodward az az ember aki még a szabadkai piacon is túlárazva vásárolna, eladni meg eddig sem tudott. Elbaszott kölcsönadások, regisztráció után kényszerből és áron alul külföldre eladott játékosok, nem hosszabbító kulcsjátékosok, valamint középpályás-hiány képei rajzolódnak ki előttem, meg hogy a Fergie utáni időszak negyedik menedzsere is negatívan fog nyilatkozni a klub átigazolási politikájáról. Pedig, ha hinni lehet a híreknek, a nyáron 200 millió fontot költhetünk új igazolásokra, ami az eddig elköltött 60 milliót levonva 140, és még ott vannak a lehetséges eladások, amikkel akár… ööö … 150 millió fontot is kifizethetnénk 2 játékosra, akik egyből a kezdőcsapatba kerülhetnének. De ehhez előbb ugye el kell adni pár játékost, én a Darmian-Rojo-Lukaku hármastól szabadulnék meg, és hoznék egy középpályást meg egy több poszton is bevethető támadót.