Arnold, te állat

Mostanra már nyilván mindenki értesült róla, hogy Mason Greenwoodtól elbúcsúzott a klub, a kommentek közt pedig nagyjából mindent meg is beszéltünk, de ettől még érdemes külön posztban is emlékművet állítani ennek böszmeségnek, amihez hasonlót nem hogy a világ egyik legnépszerűbb klubja, de egy BME IV. ligában induló csapat se sűrűn produkál.

Ha valaki lemaradt volna az előzményekről: 2022. január 30-án letartóztatták Greenwoodot, miután a barátnője az Instagramon erőszakkal vádolta meg, fotókat tett fel a sérüléseiről, és egy hangfelvételt, amin Greenwood durván fenyegetőzik. A rendőrség elkezdte kivizsgálni a nemi erőszak vádját, aztán októberben újra letartóztatták a játékost, amiért állítólag kapcsolatba lépett a vádlójával. Idán február 2-án ejtették ellene az összes vádat, arra hivatkozva, hogy a koronatanúk visszavonták a vallomásukat, és új anyagok kerültek napvilágra.

utdreport on Twitter: „Richard Arnold statement on Mason Greenwood: „Dear fans, now that we have concluded and announced the outcome of the club’s investigation into Mason Greenwood, I want to be direct and transparent with our fans about the process and the reasons for our decision.This was an… pic.twitter.com/zj8rOj8FO7 / Twitter”

Richard Arnold statement on Mason Greenwood: „Dear fans, now that we have concluded and announced the outcome of the club’s investigation into Mason Greenwood, I want to be direct and transparent with our fans about the process and the reasons for our decision.This was an… pic.twitter.com/zj8rOj8FO7

A klub bejelentette, hogy saját nyomozásba kezd, amit le is zártak alig több mint 6 hónappal később, de csak azután, hogy az Athletic megszellőztette, hogy a United vezetősége kész visszaintegrálni Greenwoodot a csapatba. Richard Arnold vezérigazgató többek közt ezt írta a közleményében:

Bár bizonyos bizonyítékokhoz nem tudtunk hozzáférni, az általunk összegyűjtött bizonyítékok arra a következtetésre vezettek, hogy Mason nem követte el a neki felrótt cselekményeket. Jogi okokból korlátozva vagyok abban, hogy mit mondhatok, de az alábbiakat meg tudom osztani:

– Az állítólagos áldozat 2022 áprilisában kérte a rendőrségtől a nyomozás megszüntetését.

– Alternatív magyarázatot kaptunk a hangfelvételre, amely egy sokkal hosszabb felvétel rövid kivonata volt, valamint az online közzétett képekre.

– Az állítólagos áldozat családja részt vett az eljárásban, és lehetőséget kapott arra, hogy felülvizsgálja és helyesbítse ténymegállapításainkat.

Ezek után nyilván az a logikus konklúzió, hogy Greenwoodnak nincs helye a csapatban, mert… pillanat, megnézem a jegyzeteimet… igen, mert Arnold egy gerinctelen féreg. Lássuk, hogy pontosan miért.

  • Ha Arnold azt gondolja, hogy Greenwood nem bűnös, de a saját érdekében tényleg az a legjobb neki, hogy távozik (aranyszívű gyerek ez a Ritchie!), akkor ezt gondolta volna már a múlt héten is, amikor a visszatérése bejelentésére készült, és már egy videót is felvett, amiben megmagyarázza, hogy miért ez a legjobb döntés.
  • Ha Arnold azt gondolja, hogy a vizsgálat eredménye ellenére Greenwood súlyos bűnöket követett el, akkor a saját morális iránytűje alapján jogosan küldte volna el őt már hónapokkal ezelőtt. De ezt az opciót kizárhatjuk, mert a mai fejleményekből az következik, hogy Arnoldnak nincs morális iránytűje. Ő nem azt csinálja, amit helyesnek tart, hanem amit a közösségi média és a sajtó leghangosabb tagjai követelnek. És van annyira idióta / gátlástalan, hogy ezt még be is vallja egy nyilvános közleményben.

Jogosan merül fel az az opció, hogy a nyilvánvalóan nem agyoniskolázott Greenwood és a hasonlóan képzett családja is tehetett volna valamit azért, hogy máshogy alakuljanak a dolgok. Például, ha még februárban, vagy legkésőbb a gyerek megszületése után adnak egy giccstől csöpögő nagyinterjút a helyi Blikknek az anyjával (a feltételezett áldozattal együtt), vagy legalább egy nyomorult közleményt össze tudnak hozni 16 hónap alatt. De bármennyire nem érzi senki a PR-témát a Greenwood családban, azt nagyon nehéz elképzelni, hogy maguktól lennének ennyire hülyék.

Egész biztos, hogy segítséget kaptak, méghozzá a klubtól, és nyilván magától Arnoldtól, aki azt tanácsolhatta Greenwoodnak, hogy ne erőltesse a médiaszereplést, mert azzal csak a visszatérését kockáztatja. Bízzon szépen a processben és a klubvezetésben. Greenwood pedig szót fogadott, és kussolt, és ezzel önként és dalolva kinyírta a unitedes karrierjét.

A médiavonatkozásokról is érdemes egy bekezdést ejteni, mert az Athletic nélkül valószínűleg Greenwood még mindig a United játékosa lenne. A sztorit megíró újságírók most nyilván Bob Woodwardnak érzik magukat, és talán még egy pezsgő is eldurrant a szerkesztőségben. De bármennyit is veregetik egymás vállát a kiváló oknyomozó munka miatt (ami valószínűleg csak annyit jelent, hogy épp az ő emailcímüket találta meg a unitedes szivárogtató), itt nem az újságírás hatalma mutatkozott meg, hanem a virtue signalling (erényfitogtatás) által hajtott közösségi média ereje, ahol egy hangos kisebbség el tudja hitetni magáról, hogy ő a többség, többek közt azért, mert a hagyományos média felerősíti a hangjukat. (Lásd a három darab tüntetőről készült fotó címlapsztorivá pimpelését.)

The Transfer Insider on Twitter: „🚨 | The mason greenwood protest had 3 people in total. #mufc pic.twitter.com/vAn0Gsw4fK / Twitter”

🚨 | The mason greenwood protest had 3 people in total. #mufc pic.twitter.com/vAn0Gsw4fK

Az Athletic szerzői persze nem gyáva, konformista férgek, mint Arnold, ők valószínűleg tényleg hisznek abban, hogy küldetést hajtanak végre, és ebből a szempontból nem újságíróként, hanem aktivistaként, allyként (szövetségesként) tekintenek magukra, akik a történelem jó oldalán állnak, birtokában vannak az igazságnak, így aztán nyugodtan le is tilthatják a kommentelést a vonatkozó cikkek alatt. Miért szájkaratézzon feleslegesen a sok buta előfizető, ha már úgyis megvan, hogy mit kell a témáról gondolni?

Az általuk felerősített narratíva pedig úgy tarolta le a közösségi médiát, hogy senki, semmit nem állított vele szembe, mert ugye az érintett fél kussolt, és kussoltak azok a punditok, korábbi United-játékosok, közéleti személyiségek is, akik úgy gondolják, hogy egy 19 éves gyerek talán megérdemelne még egy esélyt. Egész biztos, hogy vannak ilyenek, de vajon melyik a hihetőbb opció, az, hogy mindenki azt gondolja, ami az Athletic hivatalos álláspontja, vagy az, hogy aki ellenvéleményen van, inkább lapít? Tényleg ez lenne az újságírás nagy diadala?

Az eset legfőbb tanulsága lehetne az is, hogy inkompetens, döntésképtelen, megúszásra játszó lófaszjóskák irányítják a kedvenc klubunkat, de ezt már eddig is tudtuk. Hiába sikerült Woodwardtól megszabadulni, megkaptuk helyette a klónját. Egy könyvelőt, aki a saleshez és a merchandisinghoz ért, de képtelen felelősséget vállalni. Mehetne ő is kabalának Fred the Red mellé, mert a United elmúlt 10 évének ő a legtökéletesebb jelképe.